boek
 x 
icon_twicon_fbicon_yt
15.jpg

EGIDIUS

EGIDIUS is een vocaal ensemble gespecialiseerd in Renaissance-muziek en is vernoemd naar een zanger uit een van de mooiste en beroemdste Middelnederlandse gedichten. De anonieme dichter meldt daarin dat hij als achtergeblevene eerst nog een lied moet zingen, hoewel hij weet dat de overleden Egidius in de hemel reeds op hem wacht (“Ik moet nog singhen een liedekijn). En dat is precies wat het ensemble EGIDIUS doet: de muziek zingen van de grote polyfonisten die sinds lang niet meer onder ons zijn, maar wier werk soms een glimp of een afglans is van de Eeuwigheid.

 

Tot 2010 was EGIDIUS een vocaal kwartet, maar voor de cd-opnamen van de Leidse Koorboeken werd het kwartet uitgebreid met meerdere zangers. Het werd een ‘college’, gemodelleerd naar de zestiende-eeuwse zangers groep in de Leidse Pieterskerk. Al doende bereikte het ensemble zijn ideale bezetting en kenmerkende heldere klank, met zangeressen op de superius partijen. In 2016 werd besloten van de toevoegingen ‘kwartet’ en ‘college’ af te zien en door te gaan onder de naam EGIDIUS.

 

De kern van repertoire van EGIDIUS is altijd de polyfone muziek uit de 16e eeuw geweest die onder de Habsburgse invloedssfeer (Karel V, Margaretha van Oostenrijk, Philips II) is geschreven. Naast het zingen van het werk van bekende componisten als Orlando di Lasso en Clemens non Papa besteedt het ensemble door middel van eigen research, cd’s en concerten ruime aandacht aan het werk van ‘vergeten’ meesters als Nicolas Payen, Cornelius Canis, Thomas Crecquillon en Gheerkin de Hondt. Het maakte integrale opnamen van Tielman Susato’s twee Musyckboexkens (1551) en de van Nederlandse liederen uit het handschrift van Lauweryn van Watervliet (ca. 1505). Van 2010 t/m 2015 wijdde EGIDIUS jaarlijks een dubbel-cd en een concertserie aan het magnifieke repertoire uit een van de belangrijkste muziekcollecties van Europa: de zes Leidse Koorboeken. Dit project is inmiddels onderscheiden met de Gouden Label Prijs.

 

EGIDIUS zong en zingt in vele gerenommeerde festivals en concertzalen en maakte tournees door Vlaanderen, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Denemarken, Estland, Bolivia, Peru en de Verenigde Staten. De artistieke leiding van het kwartet is in handen van de altus Peter de Groot.

 

www.egidiuskwartet.nl

egidius_kwartet2

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

1-leiden 2-leiden-stad  4-RAL 5-FPK10-Leiden50jaarMonumentenstad_50  cultuurfonds_horizontaal_kleur  max

6-stedelijk-Museum-Leiden 7-cultuurfonds-leiden8-KRO  vsbfonds_rgb