webbanner2015g

 x 
icon_twicon_fbicon_yt

 

Een korte geschiedenis van de Pieterskerk

Ongeveer in het midden van het schip van de huidige Pieterskerk stond rond 1100 een kapel van de graven van Holland, die in Leiden een residentie hadden. Op 11 september 1121 werd de kapel verbouwd, waarna bisschop Godebald van Utrecht het opnieuw inzegende.

 

In 1268 veranderde de bestemming van de kerk. De grafelijke kapel werd parochiekerk. Als gevolg van de groei van de Leidse bevolking werd de kerk omstreeks 1300 vervangen door een groter gebouw. Vijftig jaar later kreeg deze kerk een imposante toren, 'Coningh der Zee' genaamd. Deze werd in fasen gebouwd en was uiteindelijk 110 meter hoog, inclusief de houten spits van circa 35 meter. Schippers op zee gebruikten de toren als oriëntatiepunt.

 

Al gauw was ook de veertiende eeuwse Pieterskerk te klein. In 1390 werd begonnen met nieuwbouw, die ongeveer 180 jaar zou duren. De nieuwe kerk kreeg het grondplan van een Latijns kruis. Eerst werd het koor gebouwd, om het oude heen zodat de diensten gewoon doorgang konden vinden. In 1412 was de bouw van het koor gereed en kon het worden gewijd. Daarna werd het schip gebouwd, aanvankelijk met slechts één zijbeuk aan beide kanten. Pas na 1450 werden de zijbeuken verdubbeld.

 

Rond 1500 had de kerk min of meer haar huidige vorm. In 1512 stortte de toren in. Een nieuwe toren is er nooit gekomen; men behielp zich met een klokkenstoel op het plein. De ruimte waar de toren had gestaan werd nu bij de kerk getrokken. Het jaartal 1565, gegrift in een dwarsbalk in het zuidertransept, markeert het einde van de bouw van deze kerk. Plannen voor verdere uitbreiding, zoals een verdubbeling van de kooromgang, zijn nooit uitgevoerd.

 

De kerk mag dan middeleeuws zijn, de ramen zijn dat niet. Na de overgang tot de Reformatie (1572) raakten de oorspronkelijke glas-in-lood ramen in verval. De ontploffing van een schip vol met buskruit in het nabije Rapenburg (1807) liet vervolgens niets meer van de ramen over. De huidige ramen zijn dan ook negentiende-eeuws, met uitzondering van het gebrandschilderde raam achter het koor, dat uit 1940 dateert.


bron: Pieterskerk.com

<< ga terug

Blijf op de hoogte

 

Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de Leidse Koorboeken, de concerten en de CD's!

 

 

Meld-u-aan-voor-de-nieuwsbrief-UP

U kunt ons helpen

 

Het EGIDIUS heeft op eigen risico dit ambitieuze, zes jaar durende project opgezet. U kunt ons op verschillende manieren helpen!

 

 

Mijn-steun-UP

FORUM-UP

EK-UP

BLOG-UP

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

1-leiden 2-leiden-stad  4-RAL 5-FPK10-Leiden50jaarMonumentenstad_50  cultuurfonds_horizontaal_kleur  max

6-stedelijk-Museum-Leiden 7-cultuurfonds-leiden8-KRO  vsbfonds_rgb